Deze eenvoudige aardappelschijfjes zijn zelfs beter dan die van oma. Hier lees je hoe je het elke keer weer perfect bereidt.

Snijd de aardappelen zo dun mogelijk. Als je een mandoline hebt, wordt je leven een stuk eenvoudiger. Als je het niet doet, geen zorgen! Zie het als een les van de mesvaardigheden. Het schijfje moet ongeveer 1/4 “zijn.

Kaas is niet traditioneel, maar we voegen het toch toe. De meeste aardappelschijfjes hebben geen kaas. (Gegratineerde aardappelen.) Maar we konden het niet laten om cheddar toe te voegen tussen elke aardappellaag. Wanneer het smelt met de roomsaus terwijl de braadpan heet wordt, geeft het een groot mac and cheese gevoel. KRANKZINNIG. Als je in plaats daarvan Gruyére of fontina wilt gebruiken, dan moet je dat doen.

Je moet ook spek toevoegen. Romige aardappelen + knapperige, rokerige bacon = een no-brainer. Dikke stroken hebben de voorkeur.

Bak het langer dan je denkt dat je nodig hebt. Je wilt niet dat de aardappelen zacht zijn en de kaas net melig. Wanneer je een aardappel test met een schilmes, wil je dat deze bijna uit elkaar valt en zo zacht is. De kaas moet heftig bruisen.

Maak het van tevoren. Je kunt het bakken volgens de instructies, het laten afkoelen tot kamertemperatuur en het in de koelkast bewaren. Je kan het opnieuw opwarmen in de over op 180 graden.

Onderaan vind je uiteraard een handig filmpje.

Wat je nodig hebt:

6 plakjes spek, in stukjes van 1 “gehakt
3 el. boter
3 knoflookteentjes, gehakt
3 el. bloem
470ml room
230 ml kippenbouillon
2 pond rode aardappelen, schoongespoeld en geschrobd
Zakje geraspte cheddar
Fijngesneden bieslook
Zout
Vers gemalen zwarte peper

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 200°. In een grote koekenpan op middelhoog vuur, bak de spek tot knapperig, ongeveer 8 minuten. Giet af op papieren doekjes.

2. In een andere grote koekenpan op middelhoog vuur, smelt je de boter. Voeg knoflook toe en bak tot het geurig is, ongeveer 1 minuut. Roer de bloem erdoor en bak nog een minuut. Klop de room en de kippenbouillon erdoor en breng op smaak met zout en peper. Laat sudderen tot het iets is ingedikt, ongeveer 5 minuten. Haal van het vuur.

3. Schil de aardappelen en snijd elke aardappel kruiselings in dunne schijfjes. (Een mandoline zou hier geweldig werken.)

4. Schep een dunne laag saus op de bodem van een grote braadpan. Voeg een enkele laag aardappelen toe. Schep meer saus over de aardappelen en bedek met kaas en spek. Herhaal dit 3 tot 4 keer, of totdat de braadpanschotel meestal vol is.

5. Bak tot de saus bruisend is en de aardappelen zacht zijn, ongeveer 1 uur en 15 minuten. Laat het minstens 15 minuten rusten voordat je het serveert.